Ticaret Bakanlığı Destekleri
Ticaret Bakanlığının firmalarımıza ihracatı teşvik amacıyla mal ihracatı, hizmet ihracatı, e-ihracat ve teknik müşavirlik destekleri bulunmaktadır. Her yıl Ticaret Bakanlığının bütçesinin önemli bir bölümü ihracat destekleri olarak kullandırılmaktadır. Onbinlerce firma her yıl bu desteklerden yararlanmakta, işlerini uluslararası alana konumlandırmakta, döviz geliri elde ederek istikrarlı bir finansal yapıya kavuşmaktadır.
Ticaret Bakanlığının firmalar ve işbirliği kuruluşları için mal ihracatı marka kaydı ve korunması, pazara giriş belgeleri, yabancı katılımlı yurtiçi fuarlar ve yurtdışı fuarlara katılım, pazar araştırması, Turquality, küresel tedarik zincirine katılım, vb. birçok desteği bulunmaktadır.
1
Pazar Araştırması Desteği
.Yurt dışı pazar araştırma faaliyetine ilişkin konaklama ve ulaşım giderleri %50 oranında ve faaliyet başına en fazla 180.000 TL’ye kadar desteklenir.
Bir takvim yılı içerisinde maksimum 5 defa olmak üzere toplamda en fazla 20 defa yararlanabilir.
2
Yurtdışı Fuar Destekleri
.Yurt dışında gerçekleşen fuarlarda bir takvim yılı içerisinde maksimum 5 fuar için destek alabilmektedir. Destek tutarı genel nitelikli fuarlarda 271.000 TL sektörel fualarda 452.000 TL prestijli fuarlarda ise 1.357.000 TL’yi geçemez.
3
Pazara Giriş Belge Destekleri
Şirketlerin pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri %50 oranında ve şirket başına 4.000.000 TL’ye kadar desteklenir
4
Yurtdışı Tanıtım Destekleri
.anıtım ve pazarlama giderleri %50 oranında ve yurt dışı biriminin bulunduğu her bir ülke için yıllık 2.500.000 TL’ye kadar desteklenir. Yurt dışı birimi bulunmayan ancak yurt içi marka tescili ve buna bağlı yurt dışı marka tescil belgesine sahip firmalar için %50 oranında 4.000.000 TL’ye kadar desteklenir
5
Yurtdışı Birim Desteği
Destek oranı birim başına 2.000.000 TL kadar %50 oranında desteklenir.Her ülke için en fazla 4 yıl yararlanabilir. En fazla 25 birimden destek alabilir. KTZ projesinden birim desteği alan firma bu destekten yararlanamaz.
6
Yurtdışı Marka Tescil Belgesi
Yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescil ve korumasına ilişkin giderlerin %50 oranında yıllık 750.000 TL’ye kadar desteklenir.En fazla 4 yıl süresince yararlanabilir
